Czy śmietana służy zdrowiu

Śmietana towarszyszy nam od wielu lat, zwłaszcza nasze babcie hołdowały zasadzie, że jest bardzo zdrowa, daje siłę, krzepi nieomal tak jak cukier. W wiekszości polskich domów używana jest na co dzień, dodaje się ja do zup, sosów, deserów czy do wielu jeszcze innych dań. Jednak czy tak naprawdę smietana posiada dobre dla zdrowia właściwości, czy można ja stosować bez ograniczenia i czy można ją w kuchni w jakis sposób zastąpić? Dietetycy twierdzą, że śmietana wcale nie jest taka dobra dla naszego zdrowia. Owszem, posiada dość spore ilości białka i wapnia, a więc ważnego budulca, ma jednak przytym bardzo duże ilości tak zwanego złego cholesterolu oraz posiada dużo tłuszczów tak zwanych wielonasyconych, a więc wręcz szkodliwych dla organizmu człowieka. Ponadto posiada duzo tłuszczu zwierzęcego (w zależności od danego rodzaju śmietany), bo to przecież produkt pochodzenia właśnie zwierzęcego. Wyrózniamy smietany o zawartości tłuszczu 12, 18, 28 i 36 procent – ta ostatnia to śmietana tak zwana kremówka, używa sie jej do tortów, deserów. Do zupy przeważnie używamy smietany 12 i 18 procentowej. Sa pewne dania i potrawy, gdzie śmietany nie bardzo można czymś zastapić, a jeżeli już, to potrawa w istotny sposób zmieni smak – nie da sie przecież przyrządzic grzybów w śmietanie bez niej samej. Jednak w wielu przypadkach można smietanę zastąpić jogurtem naturalnym, na przykład w przypadku różnego rodzaju zup – jogurt jest zdrowy, ma żywe koltury pożytecznych bakterii i małą zawartość tłuszczu.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply