Dieta a zdrowie człowieka

Dość popularne ostatnio powiedzenie mówi, że człowiek jest tym, co je – innymi słowy można powiedzieć, jak ważne jest odżywianie dla nie tylko życia, ale i zachowania zdrowia przez człowieka. Na pewno niewielu znajdzie się takich, którzy opierając się na racjonalnych przesłankach mogliby temu zaprzeczyć. Najlepszym dowodem takiej teorii jest to, co widzimy z jednej strony w państwach wysoko rozwiniętych, jak Stany Zjednoczone, Kanada czy państwa europejskie, z drugiej strony możemy obserwować, jak wygląda zdrowie mieszkańców takich krajów jak Japonia czy Filipiny, gdzie jest zupełnie inna i kultura, i struktura spożywanych pokarmów – w wymienionych dwóch państwach możemy odnotować długowieczność ludzi, jak też dobry stan zdrowia nawet w bardzo późnych latach życia. Generalnie wystarczy zachować kilka podstawowych zasad, aby niezależnie od kraju, w jakim się żyje, zachować lepsze zdrowie i przeżyć dużo więcej lat, niż to ma miejsce obecnie. Na pewno powinniśmy unikać spożywania w dużych ilościach wszelkiego rodzaju tłuszczy zwierzęcych, najgorsza dla zdrowia jest tłusta wieprzowina. Kolejna kwestia to żywność o wysokim stopniu przetworzenia, jak pieczywo pszenne, biały ryż czy podobne pokarmy – w wyniku takiego stopnia przekształcenia pokarmy te tracą swoje naturalne korzystne dla organizmu właściwości, zostają w pewien sposób jakby wyjałowione, a więc nie dostarczają organizmowi nic wartościowego poza dużą ilością kalorii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply