Miód i jego właściwości zdrowotne

Miód pszczeli dzielimy na płynny lub skrystalizowany, niezależnie jednak od tego, w jakiej jest postaci, jest słodki i ma wyjątkowy aromat, smak oraz właściwości lecznice, które bardzo często są wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej jak i w kosmetykach. Miód jest lekkostrawny, a jednocześnie wzmacniający, co równie ważne poprawia wydolność organizmu, korzystnie w pływa na myślenie oraz na jakość naszego snu. Jego wyjątkowo cenne składniki mogą przynieść ulgę osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia, przy chorobach serca oraz układu krążenia. Co jest równie ważne miód jest bardzo cennym lekarstwem w przypadku choroby górnych dróg oddechowych oraz w przypadku przeziębień, ponieważ łagodzi kaszel oraz bóle gardła. Co ciekawe, regularne stosowanie miodu w naszym codziennym życiu podnosi odporność organizmu, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zachorowań na grypę oraz przeziębienia. Jeżeli naniesiemy cienką warstwę miodu na pękające, spierzchnięte usta lub na trudno gojące się rany, przyniesie nam ten zabieg ulgę oraz pomoże w gojeniu się uszkodzonej części ciała. Również miód jest świetnym, naturalnym sposobem na podrażnioną skórę, na poparzenia słoneczne lub skórę suchą, często kobiety w celu nawilżenia oraz odżywienia skóry twarzy, robią maseczkę właśnie z miodu. Miód również świetnie działa na nasze włosy, nie tylko nadaje im blasku, miękkości oraz delikatności, ale również dogłębnie je nawilża, dzięki czemu są nie tylko piękne, ale również zdrowe.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply