Wpływ właściwego odżywiania na zdrowie

Coraz bardziej popularne jest ostatnio powiedzenie mówiące o tym, że jesteśmy tym, co jemy. Lekarze i dietetycy zgadzają się z tym powiedzeniem w 100 procentach, bo rzeczywiście sposób odżywania ma kolosalne, jeśli nie najważniejsze znaczenie dla zdrowia ludzkiego organizmu. Dopiero zbilansowana, właściwa dieta może zapewnić harmonijny rozwój organizmu, jego zdolności do walki z różnymi chorobami, infekcjami, dobrze odżywiany organizm jest w stanie sobie często poradzić bez udziału nawet medykamentów z wieloma chorobami. Jeśli w naszej diecie jest dużo tłustych pokarmów, zwłaszcza z udziałem wieprzowiny, a jeszcze do tego są smażone, jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia w niedługim czasie u takich osób chorób uznanych za cywilizacyjne, jak podwyższony poziom cholesterolu, miażdżyca, cukrzyca typu II czy choroby krążenia. Z kolei brak w naszej diecie w dostatecznej ilości witamin i mikroelementów, pochodzących z naturalnych pokarmów, jak warzywa czy owoce, spowoduje osłabienie sił obronnych naszego organizmu, awitaminozę czy problemy z właściwym utrzymaniem wagi. Ten sam problem wystąpi niechybnie, jeśli będziemy spożywali dużo tak zwanych fast foodów i jedzenia wysoko przetworzonego, jak białe pieczywo, biały cukier czy biały ryz – dodatkowym problemem mogą okazać się też uporczywe zaparcia, gdyż nie dostarczymy organizmowi niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego błonnika.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply